06 48672091 [email protected]

Wat te doen tegen wintertenen

Koude voeten heeft iedereen wel eens. Het voelt niet aangenaam, maar het is niets in vergelijking met mensen die een brandend of jeukend gevoel aan de tenen hebben of zelfs echte pijn vanwege de kou. Ook kunnen er wondjes op de tenen ontstaan. Deze mensen hebben last van wintertenen.
Het verschijnsel wintertenen is een abnormale ontstekingsreactie van de huid op kou en treedt vooral op bij koud (niet vriezend), nat weer. Dit fenomeen kan ook voorkomen aan de handen, neus en oren, ofwel de lichaamsuitsteeksels. Hiervoor is de naam wintertenen niet geschikt. Het komt het meest voor in landen waar sprake is van een vochtig en koud klimaat. Voor de tijd van de centrale verwarming kwam deze aandoening in West-Europa nog veel vaker voor. Het komt vooral voor bij vrouwen, kinderen en ouderen. Bij jonge mensen gaat de aandoening vaak spontaan over, terwijl ouderen er vaak last van blijven houden in meer of mindere mate. Wintertenen komen voornamelijk voor van november tot en met maart.

Oorzaak
Waarom en hoe wintertenen ontstaan is niet bekend. Gedacht wordt dat de oorzaak gelegen is in een verstoorde reactie van de bloedvaten in de huid op de kou, maar welk mechanisme hieraan ten grondslag ligt is onduidelijk. Gewicht speelt mogelijk een rol bij mensen die last hebben van wintertenen. Uit onderzoek is gebleken dat slanke mensen er meer last van hebben dan mensen die zwaarder zijn. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het onderhuidse vetweefsel een betere bescherming biedt tegen kou. Het verschil bij de tenen is vaak niet heel erg groot. Wel kan het zo zijn, dat het algemene gewicht een invloed heeft op de thermoregulatie van de tenen.
Het verschijnsel wintertenen komt dus ook voor op andere plaatsen van het lichaam, zoals de handen (winterhanden), de neus en de oren. Iemand kan last hebben van een enkele winterteen, maar meestal zijn er meerdere tenen aangedaan. De klachten kunnen variëren; er is altijd sprake van een rode tot blauwpaarse verkleuring van de huid, die vaak jeukend of branderig aanvoelt. De huid kan ook pijnlijk zijn. Meestal zijn er ook bultjes op de huid of verhardingen in de huid aanwezig. In ernstige gevallen kunnen er ook blaren of wondjes op de tenen ontstaan. De huidafwijkingen verdwijnen doorgaans binnen een tot drie weken, alleen bij oudere mensen die ook nog last hebben van chronische verminderde doorbloeding kunnen de afwijkingen ook chronisch blijven bestaan.

Wat te doen tegen wintertenen

Behandeling
De behandeling van wintertenen bestaat uit het goed warm en droog houden van de tenen. Het is belangrijk dat u droge katoenen sokken draagt en geen synthetische waarin u gemakkelijk gaat zweten. De sokken moet soms een paar keer per dag worden verschoond. Daarnaast is het belangrijk om goede schoenen te dragen die niet te strak zitten. De voeten moeten een beetje kunnen luchten. Ook zorgt een laagje lucht in de schoenen voor een betere isolatie en dus voor warmere voeten. Indien deze maatregelen geen effect hebben kan geprobeerd worden wintertenen met medicijnen te behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alleen de behandelingen met Nifedipine effectief is. Nifedipine behoort tot de groep geneesmiddelen die calcium blokkeert Het verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Meer dan 70 procent van de patiënten is daarna klachtenvrij.

Om klachten te verminderen kan er ook gebruikt worden gemaakt van Wandelwol te verkrijgen bij Voetpunt Twente.

Wat te doen tegen wintertenen - Wandelwol