post

Transpiratie voeten

Voetentranspiratie
Onze voeten hebben ongeveer 100.000 kliertjes waar transpiratievocht u uit komt. Dit transpiratievocht, bestaat voor het grootste gedeelte uit water, waarin verschillende zouten en vetzuren voorkomen, maar ook schimmels, gisten en bacteriën. Deze laatste veroorzaken vaak een penetrante geur.
Een goede hygiëne is belangrijk. Was voeten elke dag met lauwwarm water. (zonder zeep of een zeep met hoge PH waarde) en vervolgens goed drogen. Dagelijks schone sokken, (katoen of wol) en er ook zorgen dat schoenen de kans hebben goed te drogen, alvorens ze weer aan te trekken. (het liefst schoenen om de dag afwisselen).

Daarnaast de schoenen behandelen met Voet Care (boorzuurschilfers).
Boorzuurschilfers zijn afkomstig van carboorzuur en staan bekend om het doden van bacteriën. Bovendien nemen ze vocht op, houden op die manier je voeten droog en voorkomen transpireren.
Behandeling
1. Strooi `s-avonds 1 theelepeltje poeder in uw schoenen.
2. Stap `s morgens in uw schoenen met het poeder.
3. Herhaal dit 5 tot 8 dagen.

post

Wat doet een medisch pedicure

Voetpunt Twente | Professionaliteit en persoonlijke aandacht staan voorop! Uw voeten in goede handen.

Een medisch pedicure houdt zich, net als de pedicure, bezig met de verzorging van de voeten en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen.

Daarnaast voert de medisch pedicure ook specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van de risicovoet, waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. diabetes, reuma, spasticiteit, kanker) of andere oorzaken (o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. Wij beheersen de juiste technieken en materialen.

Lees hier verder…

post

Wintertenen

Wat te doen tegen wintertenen

Koude voeten heeft iedereen wel eens. Het voelt niet aangenaam, maar het is niets in vergelijking met mensen die een brandend of jeukend gevoel aan de tenen hebben of zelfs echte pijn vanwege de kou. Ook kunnen er wondjes op de tenen ontstaan. Deze mensen hebben last van wintertenen.
Het verschijnsel wintertenen is een abnormale ontstekingsreactie van de huid op kou en treedt vooral op bij koud (niet vriezend), nat weer. Dit fenomeen kan ook voorkomen aan de handen, neus en oren, ofwel de lichaamsuitsteeksels. Hiervoor is de naam wintertenen niet geschikt. Het komt het meest voor in landen waar sprake is van een vochtig en koud klimaat. Voor de tijd van de centrale verwarming kwam deze aandoening in West-Europa nog veel vaker voor. Het komt vooral voor bij vrouwen, kinderen en ouderen. Bij jonge mensen gaat de aandoening vaak spontaan over, terwijl ouderen er vaak last van blijven houden in meer of mindere mate. Wintertenen komen voornamelijk voor van november tot en met maart.

Oorzaak
Waarom en hoe wintertenen ontstaan is niet bekend. Gedacht wordt dat de oorzaak gelegen is in een verstoorde reactie van de bloedvaten in de huid op de kou, maar welk mechanisme hieraan ten grondslag ligt is onduidelijk. Gewicht speelt mogelijk een rol bij mensen die last hebben van wintertenen. Uit onderzoek is gebleken dat slanke mensen er meer last van hebben dan mensen die zwaarder zijn. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het onderhuidse vetweefsel een betere bescherming biedt tegen kou. Het verschil bij de tenen is vaak niet heel erg groot. Wel kan het zo zijn, dat het algemene gewicht een invloed heeft op de thermoregulatie van de tenen.
Het verschijnsel wintertenen komt dus ook voor op andere plaatsen van het lichaam, zoals de handen (winterhanden), de neus en de oren. Iemand kan last hebben van een enkele winterteen, maar meestal zijn er meerdere tenen aangedaan. De klachten kunnen variëren; er is altijd sprake van een rode tot blauwpaarse verkleuring van de huid, die vaak jeukend of branderig aanvoelt. De huid kan ook pijnlijk zijn. Meestal zijn er ook bultjes op de huid of verhardingen in de huid aanwezig. In ernstige gevallen kunnen er ook blaren of wondjes op de tenen ontstaan. De huidafwijkingen verdwijnen doorgaans binnen een tot drie weken, alleen bij oudere mensen die ook nog last hebben van chronische verminderde doorbloeding kunnen de afwijkingen ook chronisch blijven bestaan.

Wat te doen tegen wintertenen

Behandeling
De behandeling van wintertenen bestaat uit het goed warm en droog houden van de tenen. Het is belangrijk dat u droge katoenen sokken draagt en geen synthetische waarin u gemakkelijk gaat zweten. De sokken moet soms een paar keer per dag worden verschoond. Daarnaast is het belangrijk om goede schoenen te dragen die niet te strak zitten. De voeten moeten een beetje kunnen luchten. Ook zorgt een laagje lucht in de schoenen voor een betere isolatie en dus voor warmere voeten. Indien deze maatregelen geen effect hebben kan geprobeerd worden wintertenen met medicijnen te behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alleen de behandelingen met Nifedipine effectief is. Nifedipine behoort tot de groep geneesmiddelen die calcium blokkeert Het verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Meer dan 70 procent van de patiënten is daarna klachtenvrij.

Om klachten te verminderen kan er ook gebruikt worden gemaakt van Wandelwol te verkrijgen bij Voetpunt Twente.

Wat te doen tegen wintertenen - Wandelwol

post

Schimmelnagels

Schimmelnagels

• Wat is een schimmelnagel?
• Schimmelnagel behandelen.
• Schimmelnagels voorkomen

Wat is een Schimmelnagel?
Een schimmelnagel ook wel vaak kalknagel genoemd, is een vrij hardnekkige schimmelinfectie aan de nagel(s). Deze wordt veroorzaakt door schimmels die al dan niet via de huid uiteindelijk de nagel binnendringen en daar zorgt voor een wit/gelig effect. Dit verklaart waarom we een schimmelnagel ook wel kalknagel noemen, terwijl dit feitelijk niets met kalk te maken heeft! Schimmelnagels komen voor bij ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking. Een schimmelnagel-infectie is besmettelijk en behandel je dus best zo snel mogelijk. In de meeste gevallen ziet een schimmelnagel er ook onhygiënisch uit. De infectie start meestal aan de nagelrand, die verandert van kleur en wordt wit-gelig, bruin of groen. De schimmel groeit onder en in de nagel, waardoor de nagelplaten dikker worden en afbrokkelen. Soms komt de nagel gedeeltelijk of volledig los, dit kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan je de teen- of vingernagel volledig verliezen.

SchimmelnagelsDe schimmel dringt de nagel binnen door, overmatige vochtigheid, zweet of een onder- of overmaatse hygiëne. Schimmels komen typisch voor in badkamers, kleedkamers en douches van een sportclub, rond zwembaden en sauna’s. Als je een voetschimmel hebt (dit is een andere soort schimmel die op de voet of tussen de tenen kruipt) is de kans op besmetting, met als resultaat een schimmelnagel, groter.
Hoe weet je of je een schimmelnagel-infectie hebt? Het is niet altijd gemakkelijk te zien, maar er zijn een aantal symptomen die daar op kunnen wijzen:
Verkleuring van de nagelrand (geel of bruin ) en/of witte plekken op de nagel.
Volledige verkleuring van nagel: wit-gelig tot gelig-bruin.
Verharde en verdikte nagel.

Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels. Wel zijn een aantal voorbeelden te geven waarbij men meer risico loopt op een infectie:
• Bij een verlaagde weerstand (door ouderdom of ziekte)
• Beschadigde nagels door bijvoorbeeld sporten of het dragen van te strakke schoenen
• Mensen met suikerziekte en AIDS
• Tijdens en na het ondergaan van een chemokuur

Schimmelnagels behandelen
Waarom schimmelnagel infecties behandelen:
Schimmelnagel-infectie (onychomycosis) is een progressieve aandoening. Zonder behandeling, blijft de infectie zich verspreiden. Eerst zal je enkel kleine witte vlekjes zien op de nagel. Dit heeft enkel een cosmetisch gevolg, er is nog geen pijn. Vanaf dat je deze symptomen ziet, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen, want de infectie zal zich langzaamaan verspreiden. Als je de nagel niet behandelt, loop je het risico dat hij broos wordt of volledig afvalt. De infectie op de ene nagel kan andere nagels besmetten, en ook andere personen.
Een schimmelnagel effectief behandelen kan op twee manieren. De eerste is een lokale schimmelnagel-behandeling, waarbij de schimmel op een uitwendige wijze wordt bestreden. Bijvoorbeeld door de kalknagels te behandelen met producten als FunghiClear.
FunghiClear is een zeer effectieve antischimmelspray op basis van manuka olie met zuiver natuurlijke ingrediënten en is speciaal ontwikkeld voor behandeling van nagelschimmel(kalknagel) en voetschimmels (zwemmerseczeem) Dit product is sinds 1 maart 2013 geregistreerd als Medisch Hulpmiddel (klasse 1). FunghiClear zit in een sprayflacon van 50ml en is eenvoudig en snel aan te brengen op zowel de nagels als in de schoenen om her-infectie te voorkomen.

De tweede manier om kalknagels te behandelen is inwendig door het slikken van medicijnen. Er moet rekening worden gehouden met een langdurige behandeling (meerdere maanden) en kans op bijverschijnselen. Dit is uitsluitend mogelijk op advies van de huisarts (recept) en wordt overwogen bij ernstige gevallen.

Schimmelnagels | behandelen

Behandeling bij de pedicure
In beide gevallen kunt u het beste eerst een behandeling boeken bij een professionele pedicure, waarbij de kalknagel goed aangepakt zal worden. De pedicure kan de aangetaste nagel zover mogelijk weg frezen, zodat het antischimmelmiddel beter zijn werk kan doen. Een herhaling van deze behandeling met een frequentie van rond de 4 weken is aan te raden voor het beste resultaat.
Cruciaal voor alle schimmelbehandelingen is dat u uw voeten en schoeisel goed droog houdt
(shoefresch) en het antischimmelmiddel consequent minimaal 2 x per dag aanbrengt!!
Wij adviseren dit te doen met Funghi Clear.

Funghi Clear Voetpunt Twente
________________________________________
Schimmelnagels voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen.:
Een schimmelnagel is niet altijd even makkelijk te voorkomen. We komen voortdurend in aanraking met schimmels die een schimmelnagel kunnen veroorzaken. Om het risico te verkleinen zijn er wel een aantal adviezen te geven om de schimmelgroei tegen te gaan en schimmelnagels te voorkomen.
• Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
• Droog uw voeten altijd goed af. Vergeet zeker niet tussen de tenen te drogen. Deze nauwe, vaak wat warmere ruimtes zijn een ideale broedplaats voor schimmels.
• Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
• Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt.
• Draag ruime, ventilerende schoenen.
• Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad).
• Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.

post

Schoenverfrisser

Bij Voetpunt Twente kunnen uw schoenen van binnen gereinigd worden.

Zorgt voor frisse en droge schoenen
Pakt bacteriën en schimmels aan
Droogt snel en efficiënt

Je voeten zitten de hele dag warm afgesloten in je schoenen en produceren gemiddeld 250 ml. zweet per dag! Deze warme, vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën. Deze zorgen er niet alleen voor dat schoenen gaan stinken, maar kunnen ook voetschimmel en schimmelnagels veroorzaken.

In onze praktijk Voetpunt Twente staat een Shoefresh schoenendroger en schoenverfrisser. Deze reinigt en droogt je schoenen binnen een half uur. Ideaal tijdens de pedicurebehandeling, maar je mag je schoenen ook gerust langsbrengen bij Voetpunt Twente.
In Nederland heeft naar schatting meer dan 20% van de bevolking last van voetschimmel (zwemmerseczeem) of schimmelnagels. Het is erg lastig om hier vanaf te komen. De kans is groot dat de infectie steeds weer terugkomt. Schoenen regelmatig reinigen en drogen met de Shoefresh kan helpen (her)besmetting vanuit de schoen te voorkomen. In het behandelplan voor voetschimmel en schimmelnagels is de Shoefresh een onmisbare schakel geworden.

post

Juiste schoenmaat

Juiste schoenmaat
Eelt, likdoorns, branderige voeten en blaren ontstaan meestal door het dragen van te kleine of te grote schoenen. Dat kan in de lengte en ook in de breedte zijn of het dragen van schoenen met een ongeschikte leest. Zodra er wrijving of druk op een deel van de voeten staat kunnen er problemen ontstaan. Kies het liefst schoenen waarbij u de druk over de hele voet verdeelt voelt. Maar het mag nergens knellen. Best belangrijk dus om de voeten goed te meten. Elke voet is verschillend, zelfs uw linker- en rechtervoet, en de schoen in de winkel is niet op maat gemaakt. Deze moet daarom met zorg gekozen worden en op alle fronten comfortabel aanvoelen.

Juiste schoenmaat Voetpunt Twente

 • Een schoen moet gelijk goed aanvoelen en niet ingelopen worden. Ook al is een schoen nog zo mooi, hij moet wel goed aanvoelen. Lopen met zere voeten is immers kwelling in plaats van genieten.
 • Koop schoenen altijd aan het eind van uw dag, omdat de voetomtrek dan groter is.
 • Een schoen past goed als hij ruimte heeft bij de tenen, een stevige hiel en ruimte en steun in de breedte. Passen de tenen ook goed naast elkaar in de schoen?

Lengtematen
Om de lengte van uw voeten op te meten:

 • Leg een wit vel papier op de grond.
 • Ga met uw blote voeten op het papier staan, rechtop en vooruit kijkend.
 • Laat iemand anders de omtrek van uw voet tekenen op het vel papier.
 • Als u alleen bent zet u een streepje op het papier achter de hiel en daar waar uw voeten het langst zijn.
 • Meet vervolgens de afstand in centimeters van de hiel tot en met de langste teen.
 • Het is belangrijk dat u de maat hanteert van uw grootste voet.
 • Knip de omtrek van uw grootste voet uit en neem deze mee naar de schoenenwinkel.
 • Pas het papier in de schoen of op de binnenzool. De schoen moet hiernaast nog 1.5 cm extra lengte hebben voor de afwikkeling van uw tenen

Lengtematen Voetpunt Twente  Vrouwen en mannen           Lengtematen Voetpunt Twente  Kinderen

Breedtematen

Er bestaan specifieke breedtematen voor de smalste voeten tot aan de breedste voeten. Bij het bepalen van de juiste breedtemaat is het van belang dat de gehele omtrek van de voet in acht wordt genomen. Breedtematen richten zich dus ook op de hoogte van de wreef van uw voet.

Wat voor breedtematen zijn er?

 • E: Extra smal
 • F: Smal
 • G: Normaal
 • H: Breed
 • K: Extra breed
 • M: Zeer breed

Meten van de voetbreedte Voetpunt Twente Meten van de voetbreedte Voetpunt Twente