post

Schimmelnagels

• Wat is een schimmelnagel?
• Schimmelnagel behandelen.
• Schimmelnagels voorkomen

Wat is een Schimmelnagel?
Een schimmelnagel ook wel vaak kalknagel genoemd, is een vrij hardnekkige schimmelinfectie aan de nagel(s). Deze wordt veroorzaakt door schimmels die al dan niet via de huid uiteindelijk de nagel binnendringen en daar zorgt voor een wit/gelig effect. Dit verklaart waarom we een schimmelnagel ook wel kalknagel noemen, terwijl dit feitelijk niets met kalk te maken heeft! Schimmelnagels komen voor bij ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking. Een schimmelnagel-infectie is besmettelijk en behandel je dus best zo snel mogelijk. In de meeste gevallen ziet een schimmelnagel er ook onhygiënisch uit. De infectie start meestal aan de nagelrand, die verandert van kleur en wordt wit-gelig, bruin of groen. De schimmel groeit onder en in de nagel, waardoor de nagelplaten dikker worden en afbrokkelen. Soms komt de nagel gedeeltelijk of volledig los, dit kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan je de teen- of vingernagel volledig verliezen.

SchimmelnagelsDe schimmel dringt de nagel binnen door, overmatige vochtigheid, zweet of een onder- of overmaatse hygiëne. Schimmels komen typisch voor in badkamers, kleedkamers en douches van een sportclub, rond zwembaden en sauna’s. Als je een voetschimmel hebt (dit is een andere soort schimmel die op de voet of tussen de tenen kruipt) is de kans op besmetting, met als resultaat een schimmelnagel, groter.
Hoe weet je of je een schimmelnagel-infectie hebt? Het is niet altijd gemakkelijk te zien, maar er zijn een aantal symptomen die daar op kunnen wijzen:
Verkleuring van de nagelrand (geel of bruin ) en/of witte plekken op de nagel.
Volledige verkleuring van nagel: wit-gelig tot gelig-bruin.
Verharde en verdikte nagel.

Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels. Wel zijn een aantal voorbeelden te geven waarbij men meer risico loopt op een infectie:
• Bij een verlaagde weerstand (door ouderdom of ziekte)
• Beschadigde nagels door bijvoorbeeld sporten of het dragen van te strakke schoenen
• Mensen met suikerziekte en AIDS
• Tijdens en na het ondergaan van een chemokuur

Schimmelnagels behandelen
Waarom schimmelnagel infecties behandelen:
Schimmelnagel-infectie (onychomycosis) is een progressieve aandoening. Zonder behandeling, blijft de infectie zich verspreiden. Eerst zal je enkel kleine witte vlekjes zien op de nagel. Dit heeft enkel een cosmetisch gevolg, er is nog geen pijn. Vanaf dat je deze symptomen ziet, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen, want de infectie zal zich langzaamaan verspreiden. Als je de nagel niet behandelt, loop je het risico dat hij broos wordt of volledig afvalt. De infectie op de ene nagel kan andere nagels besmetten, en ook andere personen.
Een schimmelnagel effectief behandelen kan op twee manieren. De eerste is een lokale schimmelnagel-behandeling, waarbij de schimmel op een uitwendige wijze wordt bestreden. Bijvoorbeeld door de kalknagels te behandelen met producten als FunghiClear.
FunghiClear is een zeer effectieve antischimmelspray op basis van manuka olie met zuiver natuurlijke ingrediënten en is speciaal ontwikkeld voor behandeling van nagelschimmel(kalknagel) en voetschimmels (zwemmerseczeem) Dit product is sinds 1 maart 2013 geregistreerd als Medisch Hulpmiddel (klasse 1). FunghiClear zit in een sprayflacon van 50ml en is eenvoudig en snel aan te brengen op zowel de nagels als in de schoenen om her-infectie te voorkomen.

De tweede manier om kalknagels te behandelen is inwendig door het slikken van medicijnen. Er moet rekening worden gehouden met een langdurige behandeling (meerdere maanden) en kans op bijverschijnselen. Dit is uitsluitend mogelijk op advies van de huisarts (recept) en wordt overwogen bij ernstige gevallen.

Schimmelnagels | behandelen

Behandeling bij de pedicure
In beide gevallen kunt u het beste eerst een behandeling boeken bij een professionele pedicure, waarbij de kalknagel goed aangepakt zal worden. De pedicure kan de aangetaste nagel zover mogelijk weg frezen, zodat het antischimmelmiddel beter zijn werk kan doen. Een herhaling van deze behandeling met een frequentie van rond de 4 weken is aan te raden voor het beste resultaat.
Cruciaal voor alle schimmelbehandelingen is dat u uw voeten en schoeisel goed droog houdt
(shoefresch) en het antischimmelmiddel consequent minimaal 2 x per dag aanbrengt!!
Wij adviseren dit te doen met Funghi Clear.

Funghi Clear Voetpunt Twente
________________________________________
Schimmelnagels voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen.:
Een schimmelnagel is niet altijd even makkelijk te voorkomen. We komen voortdurend in aanraking met schimmels die een schimmelnagel kunnen veroorzaken. Om het risico te verkleinen zijn er wel een aantal adviezen te geven om de schimmelgroei tegen te gaan en schimmelnagels te voorkomen.
• Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
• Droog uw voeten altijd goed af. Vergeet zeker niet tussen de tenen te drogen. Deze nauwe, vaak wat warmere ruimtes zijn een ideale broedplaats voor schimmels.
• Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
• Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt.
• Draag ruime, ventilerende schoenen.
• Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad).
• Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.