1. Draag goed passende schoenen
Het is belangrijk om goed passende schoenen te dragen om eelt, blaren en likdoorns te voorkomen. Draag altijd goed passende sokken (liefst katoen), zonder ( dikke) naden, in je schoenen en vermijd dus om met je blote voeten in je schoenen te stappen. Trek elke dag schone sokken aan voor de hygiëne.
2. Was dagelijks je voeten.
Was je voeten dagelijks met een milde zeep. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast. Onze huid heeft een PH waarde van ongeveer 5.5 en zeep (met hoge ph waarden) verstoren vaak de zuurgraad van de huid
De temperatuur van het water mag niet hoger dan 37°C zijn. Vooral voor mensen met diabetes is dit erg belangrijk. Spoel na het wassen je voeten goed af, zodat er geen zeepresten achterblijven. Droog je voeten goed droog, vooral tussen de tenen en bij de nagelriemen. Dit voorkomt dat je last krijgt van een schimmelinfectie.
Controleer dagelijks je voeten. Vergeet hierbij niet om ook onder de voetzool en tussen de tenen te kijken. Let op blaren, kloofjes, schrammen, wondjes, verkleuringen en verschil in huidtemperatuur.
3. Knippen van teennagels. Zorg dat je je teennagels recht afknipt en niet te kort, om de kans op ingroeien van de nagelhoeken te verkleinen. Knip de hoekjes er dus niet af. ( De vorm van de nagels mag daarbij wel natuurlijke vorm van de teen volgen.)
Voorkom scherpe randen door de nagels met een vijl glad te vijlen. Als je nagels bij het knippen snel splijten of brokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een nagelvijl. We adviseren om je nagels te knippen na het douchen, je nagels zijn dan zachter, waardoor ze minder snel beschadigen. Gebruik een kwalitatief goede nagelknipper om beschadiging te voorkomen.
4. Scrub je voeten.
Eeltvorming ontstaat wanneer de huid langere tijd wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Daarnaast zijn hielkloven een veelvoorkomend probleem. Gebruik een milde scrub voor het verwijderen van dode huidcellen en eelt. Eelt zou je ook nog kunnen verwijderen met een puimsteen of eeltvijl. Regelmatig scrubben en vijlen zorgt uiteindelijk voor zachte en mooie voeten.
5. Voeten crèmes
De voeten bevatten weinig talgklieren, waardoor ze sneller kunnen uitdrogen. Een verzorgende voetencrème helpt om de huid soepel te houden.
Daarnaast bestaan verschillende zalfjes en crèmes om kloven en eelt te behandelen. Door de voeten regelmatig in te smeren hebben ze minder kans om uit te drogen en eelt/kloven te vormen.
Overige voetadviezen
• Wanneer je een wondje hebt probeer deze dan vrij te houden van druk en vuil.
• Wanneer je wondjes aan je voet hebt mag je geen voetbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond * • Gebruik zelf geen likdoornpleisters of salicylzalf, deze kunnen wondjes veroorzaken wanneer deze te lang op je voeten zitten.
Wat te doen
– Bij ingegroeide nagels
– Likdoorns/eksteroog
– Kloven
Ingroeiende of ingegroeide nagel
Ingroeiende of ingegroeide nagels kunnen erg pijnlijk zijn. De druk van de schoen of zelf het laken van het bed, kan al teveel druk/pijn geven.
Een ingegroeide nagel kan zelfs een infectie veroorzaken, de nagel heeft dan een wondje gemaakt in de nagelwal. Er kan bloed of pus uitkomen. De huid rondom het plekje is rood en soms is er warmte waarneembaar.
Om de druk onder de ingegroeide rand van de teennagel te verlichten, raden we soms aan om de nagel een klein beetje omhoog te duwen. Dit doe je door een klein watje of een dik stuk flosdraad onder de rand van de nagel te steken. Met deze techniek wordt de nagel weggetrokken bij de huid, zodat hij niet langer in de huid prikt.
• Als je een watje gebruikt, dan kun je het watje in een ontsmettend middel dompelen om de pijn te helpen verzachten en een infectie onder de nagel te helpen voorkomen.
• Als je dik flosdraad gebruikt, zorg er dan voor dat je flosdraad kiest zonder was en zonder smaakje.
• Steek geen metalen hulpmiddel onder de nagel om het watje of het stuk flosdraad eronder te kunnen leggen. Je kunt je teen zo nog verder beschadigen.
Een andere mogelijkheid is, om niet de nagel te iets op de tillen, maar om juist de nagelwallen iets naar beneden te trekken met leukoplast. (zie foto)
Bij een infectie is het goed, om de teen 2x daags te spoelen met water. (geen voetbad, dit kan de infectie juist verergeren)
Breng een antibacteriële zalf aan. Een antibacteriële zalf kan helpen wanneer je te maken hebt met een ingegroeide teennagel. Droog je teen volledig af voordat je de zalf aanbrengt. Bedek de geïnfecteerde plek met een antibacteriële zalf. Wikkel een verband of grote pleister om je teen. Zo kan er geen vuil in de wond komen en blijft de zalf op je teen zitten.
Gebruik een antibacteriële zalf zoals Betadine of Mesistran wondzalf.
Likdoorns/ eksteroog
Likdoorns kunnen erg pijnlijk zijn. Ze worden altijd veroorzaakt door druk of wrijving.
Bijvoorbeeld door slecht passende schoenen, maar ook de stand van de voeten/tenen, kunnen dusdanig druk veroorzaken, dat er likdoorns ontstaan. Als de druk aanhoudt, vooral op een specifieke plaats, kan het eelt een likdoorn vormen met een harde kern die de diepere, gevoeligere huidlagen bereikt en zo pijn veroorzaakt. Deze kern wordt vaak de ‘eeltpit’ van de likdoorn genoemd.
Symptomen zijn pijn en zwelling rond de likdoorn en ongemak bij directe druk tijdens het lopen.
Likdoorns komen vooral voor boven op de tenen en aan de buitenkant van je kleine teen, dat wil zeggen op die plaatsen waar schoenen de meeste druk uitoefenen. De pijnlijkste vorm van likdoorns is het type waarbij de huidzenuwen met de likdoorn zijn vergroeid.
Likdoorns kunnen ook voorkomen op de voetzool en als zogeheten ‘weke likdoorns’ tussen de tenen, waar de huid vaak vochtig is door zweet of slecht afdrogen.
Het is moeilijk om likdoorns zelf te verwijderen. Wel zijn er mogelijkheden om de druk te verminderen.
Het is mogelijk om een voetbad te nemen en vervolgens het week geworden eelt, te verwijderen met een vijltje of puimsteen.
En verder voornamelijk druk ontlastende hulpmiddelen.
Bv een handsaplast pleister en daar een uitsparing in knippen, (evt dubbel)
of een gelkousje
Kloven
Sommige mensen hebben van nature een droge huid, deze mensen kunnen gemakkelijk barsten krijgen. Soms kan de verdikte droge huid (eelt) rond de hiel meer kans hebben tot barsten door factoren die de druk op die plek verhogen (bijv. lopen, lang staan en open schoenen).
In de beginfase van deze voetklacht voelt de huid strak en gespannen aan wanneer er druk op komt te staan. Extreme droogheid, jeuk en gevoeligheid zijn vaak de eerste signalen die het probleem duidelijk maken. Op deze plek wordt de huid vaak harder.
In een verdere fase is de huid op de hiel zo uitgedroogd dat hij kan barsten. Het gaat om verticale barsten die vaak een witte of gelige kleur hebben en steeds verder open gaan staan. In ergere gevallen kunnen de kloven op je hielen gaan bloeden en ontsteken, wat erg pijnlijk kan zijn.
Scrub je voeten regelmatig en smeer je voeten 2 maal per dag in met een hydraterende voetencrème of foam. Gebruik bij voorkeur crèmes of mousses die minimaal 10% Urea bevatten. Draag goed passend schoeisel met een goede en ondersteunende steunzolen of voetbedden. Probeer niet te veel op open schoenen of slippers te lopen.
Wanneer de kloof echt tot bloedens toe gebarsten of geïnfecteerd is, gebruikt u zalf.
U kunt gebruik maken van bunio of mesitran, dek dit dan vervolgens af met een pleister of tape.